Miért állnál be a haditengerészethez, ha kalóz is lehetsz?

Ezen a programon a résztvevőket visszarepítjük azokba az időkbe, amikor féllábú és kampókezű kalózok hajóztak a hét tengeren. Kalózaink egy vagy több kalózbandát alkotnak, akik elvesztették hajóikat és a hajóik rakományát egy vízi ütközetben. Ezért új kalózhajó(ka)t kell építeniük, és összeszedniük a vízen szétszóródott rakományt.
Mielőtt azonban a kalózcsapatok a hajók építésébe fognának, különböző kalózos kihívásokban gyűjthetnek aranytallérokat. Érdemes minél több tallért összeszedniük, mert lehet, hogy később váltságdíjat vagy adót kell fizetniük, rabszolgákat kell vásárolniuk a hajójuk építéséhez, de jól jönnek a tallérok a többi kalózcsapattal való üzleti tárgyalásokkor is...

Mikor elkészülnek a hajók, következik a hajók vízre bocsátása és a kalózhajók versenye. A hatalmas vízi csatában az a csapat győz, aki a legtöbb kincset hozza ki a vízről. A csatának a Nemzetközi Kalóz Egyezmény által meghatározott szabályai vannak, a legénységben pedig mindenkinek megvan a maga szerepe: támadók, elhárítók, szállítók stb. Barbarossa kapitány a csata végén a győztes kalóz-bandát egy nagy üveg rummal és kalózos kitüntetéssel jutalmazza meg. A program kiegészíthető vitorlázással is.